POSIADAMY CERTYFIKAT SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W OPARCIU O WYMAGANIA NORMY EN ISO 9001:2015

R   W   K          Czcionka   A     +A     A++

Slider 4 DBFO Wola 1
Slider 8 DBFO Wola 5
Slider 6 DBFO Wola 3
Slider 10 DBFO Wola 7
Slider 9 DBFO Wola 6
Slider 11 DBFO Wola 8
Slider 7 DBFO Wola 4

Przykładowy jadłospis dla przedszkola

 

 

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Dzień 1

Mleko o zaw. tł. 2%
(200 ml).

Chleb pytlowy (40 g).
Masło (5 g).
Ser żółty (20 g).
Sałata (3 g).
Papryka czerwona (50 g).

Zupa z kalafiorowa z ryżem niezabielana(250 ml).
Zapiekanka makaronowa (50 g)
z indykiem (60 g), żółtą fasolką szparagową (40 g) i cukinią (30 g).
Słupki marchewki (30 g).

Kompot bez dodatku cukru (200 ml).

Ciasto czekoladowe z buraka (1/25 z przesłanego przepisu).

Gruszka (1/2 szt.)

Jogurt naturalny (150 ml).

Dzień 2

Płatki owsiane (25 g)
na mleku 2% tł. (200 ml) bez dodatku cukru.

Chleb razowy (40 g).
Masło (5 g).
Pasta z wędzonej makreli (40 g).
Ogórek kiszony (30 g). Herbata owocowa bez dodatku cukru (200 ml).

Zupa krem z ciecierzycy
i pomidorów (200 ml).

Kluski leniwe (120 g) z polewą truskawkową (40 g).

Kalarepa (60 g).

Kompot bez dodatku cukru (200 ml).

Sałatka jarzynowa (100 g)
z jajkiem (25 g).

Grahamka (50 g) z masłem (
5 g).

Bawarka bez dodatku cukru (200 ml).

Dzień 3

Kakao naturalne bez dodatku cukru (200 ml).

Chleb żytni (40 g).
Masło (5g ).
Twarożek (40 g) ze szczypiorkiem (5 g). Rzodkiewka (3 szt.).

Barszcz czerwony z ziemniakami (250 ml).

Pulpety drobiowo-soczewicowe (100 g) w sosie pomidorowym
(30 g).

Kasza gryczana nieprażona (40 g).

Surówka z kapusty kiszonej
z marchewką (120 g).
Kompot bez dodatku cukru (200 ml).

Pieczone jabłko (1 szt.)
z samodzielnie przygotowanym cynamonowym musli (30 g).

Maślanka naturalna (150 ml).

Dzień 4

Płatki żytnie (25 g)
na mleku 2% tł. (200 ml) bez dodatku cukru.

Chleb ze słonecznikiem
(40 g).
Masło (5 g).
Pasta jajeczna z awokado (40 g).
Pomidor (30 g).

Herbata ziołowa bez dodatku cukru (200 ml).

Zupa z kukurydzy z makaronem niezabielana (250 ml).

Pieczona szynka (100 g) 
w sosie własnym.

Puree ziemniaczane (100 g).

Fasolka szparagowa (60 g).

Surówka z selera i buraka z oliwą z oliwek (100 g).

Kompot bez dodatku cukru
(200 ml).

 

Czekoladowa pasta z daktyli (30 g) z bułką owsianą (50 g)
z masłem (5 g).

Mandarynka (1 szt.).

Kawa zbożowa bez dodatku cukru (200 ml).

Dzień 5

Płatki jaglane (25 g)
na mleku 2% tł. (200 ml) bez dodatku cukru.
Chleb wiejski (40 g).
Masło (5 g).
Pasta z pieczonych warzyw (50 g).
Ogórek (50 g). Herbata owocowa bez dodatku cukru (200 ml).

Zupa z zielonych warzyw z kaszą jaglaną niezabielana (250 ml).

Pulpety rybne (100 g) w sezamie.

Ryż brązowy (40 g).

Kapusta pekińska 
z marchewką
i papryką (100 g).
Kompot bez dodatku cukru
(200 ml).

Budyń waniliowy (150 g)
z musem ze zblednowanych malin (50 g) z wiórkami kokosowymi (3 g).

 

Przelicznik gramatur surowców przy zastosowaniu jadłospisu w stołówkach szkolnych

  • klasy 1-3 szkoły podstawowej - 1,25
  • klasy 4-6 szkoły podstawowej - 1,55
  • klasy 7-8 szkoły podstawowej - 1,90
  • szkoły ponadpodsawowe - 2,00

wróć

 Partnerzy 4Partnerzy 5Partnerzy 6 Partnerzy 7Partnerzy 8

Oświata na Woli w liczbach :

Budżet 538 632 564 zł | Etaty 3777 | Uczniowie 27108 | Placówki 69 | 1123 oddziały w tym 23 oddziały kursów kwalifikacyjnych | 6 projektów realizowanych ze środków Unii Europejskiej