Przykładowy jadłospis dla przedszkola
|
Śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Dzień 1 |
Mleko o zaw. tł. 2% Chleb pytlowy (40 g). |
Zupa z kalafiorowa z ryżem niezabielana(250 ml). Kompot bez dodatku cukru (200 ml). |
Ciasto czekoladowe z buraka (1/25 z przesłanego przepisu). Gruszka (1/2 szt.) Jogurt naturalny (150 ml). |
Dzień 2 |
Płatki owsiane (25 g) Chleb razowy (40 g). |
Zupa krem z ciecierzycy Kluski leniwe (120 g) z polewą truskawkową (40 g). Kalarepa (60 g). Kompot bez dodatku cukru (200 ml). |
Sałatka jarzynowa (100 g) Grahamka (50 g) z masłem ( Bawarka bez dodatku cukru (200 ml). |
Dzień 3 |
Kakao naturalne bez dodatku cukru (200 ml). Chleb żytni (40 g). |
Barszcz czerwony z ziemniakami (250 ml). Pulpety drobiowo-soczewicowe (100 g) w sosie pomidorowym Kasza gryczana nieprażona (40 g). Surówka z kapusty kiszonej |
Pieczone jabłko (1 szt.) Maślanka naturalna (150 ml). |
Dzień 4 |
Płatki żytnie (25 g) Chleb ze słonecznikiem Herbata ziołowa bez dodatku cukru (200 ml). |
Zupa z kukurydzy z makaronem niezabielana (250 ml). Pieczona szynka (100 g) Puree ziemniaczane (100 g). Fasolka szparagowa (60 g). Surówka z selera i buraka z oliwą z oliwek (100 g). Kompot bez dodatku cukru
|
Czekoladowa pasta z daktyli (30 g) z bułką owsianą (50 g) Mandarynka (1 szt.). Kawa zbożowa bez dodatku cukru (200 ml). |
Dzień 5 |
Płatki jaglane (25 g) |
Zupa z zielonych warzyw z kaszą jaglaną niezabielana (250 ml). Pulpety rybne (100 g) w sezamie. Ryż brązowy (40 g). Kapusta pekińska |
Budyń waniliowy (150 g) |
Przelicznik gramatur surowców przy zastosowaniu jadłospisu w stołówkach szkolnych
- klasy 1-3 szkoły podstawowej - 1,25
- klasy 4-6 szkoły podstawowej - 1,55
- klasy 7-8 szkoły podstawowej - 1,90
- szkoły ponadpodsawowe - 2,00